COOX Review

on

Als je, zoals ik, elk weekend de bbq aansteekt dan trekt elke vorm van buitenkoken. Vooral de stoerdere outdoor cooking tools trekken mij enorm. Je gaat weer terug naar de basis en het is weer eens wat anders dan het traditionele gasfornuis. Van Stove & Grill kreeg ik de vraag om een van hun nieuwste items te proberen: de Rocketstove van Envirofit. Wil je meer weten? Lees dan deze review over de COOX van Envirofit.

Wat is een COOX?

Laten we in deze review over de COOX van Envirofit eerst wat meer vertellen over rocket stoves in het algemeen. Een rocket stove is een tool waarmee je buiten op een efficiënte en duurzame manier kan koken. Dankzij het design van de COOX – o.a. kleine verbrandingskamer – verbruikt deze rocket stove de helft minder aan brandstof dan een normale stove. Hij is namelijk al snel op temperatuur en hij houdt goed zijn warmte vast. Ook komt er bijna geen rook vrij (best fijn voor de was van de buurvrouw), dankzij het ‘rookterugslagsysteem’. Ik moest zelf ook even opzoeken wat dit betekent, maar daar komt ‘ie: door de ingebouwde schoorsteen is de meeste uitstoot al verbrand voordat het kookoppervlak wordt bereikt.
Klinkt best goed toch?

Hoe gebruik je de rocket stove?

De rocket stove werkt op bio-brandstof waarbij hout het meest voor de hand ligt. Begin door de COOX firestarter aan te steken en hier kleine stukjes hout of takjes op te leggen. Als dit eenmaal goed brandt, kan je steeds grotere stukken hout toevoegen. De COOX is vrij snel op temperatuur en dus klaar voor gebruik. Je kan de temperatuur enigszins regelen door de hoeveelheid hout die je gebruikt. Klinkt niet moeilijk en is het ook niet! Schoonmaken doe je, als hij is afgekoeld, met een vochtige doek.

Wanneer gebruik je een rocket stove?
De rocket stove kan voor heel veel momenten een uitkomst zijn. Het gemak van deze tool spreekt voor zich als je gaat vissen met je maten, kamperen met het gezin of survivallen met je beste vriend. Maar je kan hem ook ‘gewoon’ gebruiken in de achtertuin of als je een bijgerecht moet maken als je gaat barbecuën en je komt een pit te kort.

Mijn ervaring met de COOX van Envirofit

Ik kan je nu al vertellen, die is fantastisch! Hij is mega simpel in gebruik, er komt weinig rook vrij en – eerlijk is eerlijk – het is gewoon leuk om te doen. Wat mij opviel, was dat hij mega snel op temperatuur was. Ik dacht de COOX gewoon rustig aan te steken en ondertussen nog wat snijwerk te kunnen doen, maar hier kwam niets van in. Gekookt moest er worden. Ook merk ik bij mezelf dat ik te moeilijk denk met dingen die ik hiermee kan maken, maar je kan het zo simpel of moeilijk maken als je zelf wilt. Je kan erop bakken, braden, grillen, stoven en zelfs frituren. Ik heb er tot nu toe een tajine op gezet en een ei op gebakken en dit werkte allebei perfect.

Wat dit nog eens een extra mooi product maakt, is dat deze manier van koken steeds meer zijn intrede doet in ontwikkelingslanden en vluchtelingenkampen. Van oudsher wordt er in deze landen binnen gekookt op een open vuur. Dit is natuurlijk sowieso gevaarlijk vanwege het brandgevaar, maar ook door de hoeveelheid rook die er vrij komt sterven er jaarlijks veel mensen. Voor elke COOX die er wordt verkocht, wordt er ook een gegeven aan een gezin in een arm land. Praktisch gezien betekent dit dat er per verkochte COOX € 15,- naar een cookstove project gaat. Dit is het bedrag dat nodig is om daar een cookstove te kunnen realiseren. Kortom; jij een stove, zij een stove.

Handig om te weten:
Verkoopprijs: € 119,-
Extra uit te breiden met: Dubbel kooksysteem, RVS manchet en Go Grill
Gewicht: 5,2 kilo
Afmetingen (lxbxh): 28,8×26,1×27,5 cm

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *