Tips voor als je begint met barbecueën

Ben je op zoek naar een paar gouden tips voor de bbq? Er komt natuurlijk van alles bij kijken als je net begint; hoe kies ik de juiste barbecue en kom ik ermee weg om vlees uit de supermarkt op het rooster te leggen? Met deze tips and tricks ga je een stuk relaxter jouw bbq-avontuur aan.

BBQ Tips and Tricks

De BBQ
Begin niet te duur, maar probeer het eerst een seizoen op een goedkoper model. Ik ben begonnen op een ‘Smoker’ die ik bij de Hornbach kocht. Heel erg basic, maar hier kon ik wel makkelijk mijn skills op oefenen en hij kostte me maar € 149,-. Na één seizoen heb ik hem wel op Marktplaats gezet, want ik was toe aan het echte werk; De Kamado Takumi Large.

Aansteken
Ben je gewend om met witte aanmaakblokjes te werken? Knal die maar meteen de deur uit, want daar zitten zoveel giftige stoffen in, daar wil je nog geen stuk vlees voor je schoonmoeder op bereiden. Ook kunnen de stoffen in witte aanmaakblokjes de keramische laag van je keramische barbecue beschadigen of kunnen ze de smaak van het vlees beïnvloeden. Grote no-go dus. Kies liever voor bruine aanmaakblokjes. Deze zijn veilig, gemaakt van natuurlijke en zuivere materialen en geven geen geur af.

Bespaar niet op vlees
Niets is meer zonde dan uren in de keuken en achter de barbecue te hebben gestaan en toch niet helemaal te spreken zijn over het resultaat. Koop je jouw vlees bij de supermarkt? Dit zou best de boosdoener kunnen zijn. Maar ook vlees van de slager is niet altijd geschikt voor de barbecue. Dit kan allerlei verschillende oorzaken hebben zoals de marmering van het vlees of de voeding van de dieren. Moet je toch echt even de vinger op de knip houden? Kies dan voor kip.

Houtskool of briketten
Even heel kort door bocht; ga je low and slow barbecueën (met een deksel) kies dan voor briketten die lang kunnen branden. Ga je high and fast (grillen) dan gebruik je houtskool, dit wordt namelijk veel heter. Houd er wel rekening mee dat in een keramische barbecue geen briketten mogen omdat deze te heet worden.

Rubs
Ga je aan de slag met zelfgemaakte rubs? Maak dan gelijk een grote hoeveelheid en bewaar deze in een voorraadpot. Als je een basis bbq rub hebt gemaakt, kan je er per recept nog mee variëren door een aantal kruiden toe te voegen.

Nog een laatste bbq tip? Vergeet bij een bbq ook niet de hapjes en bijgerechten. En het klinkt misschien logisch, maar bereid zoveel mogelijk voor als je eters krijgt. Vooral de bijgerechten kan je vaak makkelijk voorbereiden zodat je al jouw aandacht aan het vlees kan geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *