Rubs en kinderen

Rubs en kinderen; het is vaker een mismatch dan een geslaagde combinatie.

Waar het stuk vlees – en de kwaliteit daarvan – de absolute basis vormt voor een lekker gerecht, is de rub minstens net zo belangrijk voor het uiteindelijke resultaat. Je kan er natuurlijk voor kiezen om een dry rub te kopen, maar als je zo veel tijd stopt in het bereiden van een mals stukje vlees dan is een fabrieksmatige rub uit de supermarkt echt een dooddoener. Net als kant-en-klare sauzen trouwens.

Maak je een te saaie rub dan ben je in het ergste geval na een paar happen al uitgekeken op jouw perfect bereide steak, gebruik je te veel kruiden in je rub dan kan het zijn dat hij niet goed matcht met het vlees of te pittig is voor de personen die in de jury zitten (lees: de gasten, je partner of de kids).

En laten die kinderen nou misschien wel jouw meest kritische publiek zijn. Geloof me, ik heb mijn eigen kinderen en hun vriendjes de meest heerlijke creaties voorgezet. Maar waarbij ik verwachtte genomineerd te worden voor papa van het jaar, kreeg ik meer dan eens een paar zure gezichten mijn kant op. Daarom hier drie tips voor een geslaagde bbq rub voor kinderen.

BBQ kinderen

1.     Eenvoud is het toverwoord

Houd het simpel! Echt. Soms gebruik ik voor één stuk vlees wel tien verschillende kruiden, heerlijk! Pik voor de kinderen er twee of drie kruiden uit en gebruik dit als basis bbq rub voor de kinderen. Je kan ook alleen voor een marinade kiezen, dit maakt het vlees meteen lekker mals.

2.     Bouw het op.

Zijn je kinderen gek op kip, maar kruid je deze altijd simpel met een beetje peper en zout? Houden jouw kids van pittig of juist niet? Kies je normaal voor Mediterrane of Oosterse kruiden? Houd hier rekening mee en ga niet in ene allerlei frivoliteiten uithalen.

3.     Less is more

Het ligt natuurlijk aan het stuk vlees, maar soms houd ik ervan om hem te laten baden in een heerlijk kruidenkostje. Voor kinderen is dit al snel too much. Je moet dus niet alleen het aantal kruiden in je rub voor de kinderen verminderen maar ook de hoeveelheid.

Houd deze drie tips in gedachten als je aan het barbecueën bent en er ook kinderen aanschuiven. Twijfel je nog over het stuk vlees? Ik zou eerder voor bekende recepten als kipnuggets, spareribs of kippenpootjes kiezen dan voor een wat duurder stuk vlees. De kleinste gasten kunnen zo lekker met hun handen eten en je loopt niet het risico dat je euro’s aan vlees in de kliko hoeft te gooien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *