Recept Tajine met Lamsvlees

on

Als je denk aan barbecueën denk je er misschien niet zo snel aan om een recept voor tajine te proberen, maar het is juist een goede match! Waarom? Een tajine is vrij groot en past daarom niet in elke oven. Een gasfornuis is wel een goede optie, maar met de introductie van de inductiekookplaten valt deze manier voor veel mensen ook af. Maar zie daar, de barbecue! Ik gebruikte een rocket stove, maar een gewone barbecue of een ‘ei’ is ook een prima optie.

En dan hebben we het nog niets eens over de smaak gehad! Wat een fantastische tool om een nog lekkerder recept te maken. Het was voor mij de eerste keer om de tajine te gebruiken en ik wilde gelijk een recept met lamsvlees maken. Ik kwam uit bij dit recept van FrenchFoodstories, wat ik als basis heb gebruikt.

Recept Tajine lamsvlees van de bbq

Ingrediënten
500-600 gram lamsboutlapjes, in stukken gesneden
50 gram gepelde amandelen
2 rode uien, gesnipperd
1 teen knoflook, geperst
1 zakje saffraandraadjes
1 theelepel gemberpoeder
2 kaneelstokjes
½ blokje voor runderbouillon
250 gram gedroogde pruimen zonder pit
4 eetlepel honing
1 theelepel kaneel
Klontje boter
Zout en peper

Bereiding

  1. Verhit een beetje olie in de tajine en bak hier de stukken lamsvlees in aan, totdat ze bruin zijn. Haal het lamsvlees uit de tajine en leg opzij.
  2. Doe weer een beetje olijfolie in de tajine en fruit het uitje aan. Voeg later de knoflook toe.
  3. Leg het lamsvlees terug in de tajine en voeg de saffraan, het gemberpoeder, de kaneelstokjes en peper en zout toe. Los het bouillonblokje op in 250 ml water en schenk dit in de tajine. Doe de deksel op de tajine en breng het geheel aan de kook en laat dit 2,5 uur staan. Ik voegde af en toe nog een beetje extra water toe, zodat hij niet droog komt te staan.
  4. Na 2 uur gaan we met de pruimen aan de slag en ook met de amandelen. Zet een apart pannetje op het vuur met daarin de pruimen, 100 ml water, honing, kaneel en boter. Kook de pruimen voor tien minuten op laag vuur. Bak in een ander pannetje de amandelen goudbruin, zonder olie te gebruiken.
  5. Voeg de amandelen en pruimen toe als het lamsvlees klaar is.
  6. Serveer met couscous of bulgur.
  7. Enjoy!

Tijdens het bereiden van het gerecht besloot ik al om de tajine een prominente plek in de keuken te geven. De geuren die tijdens de bereiding vrijkwamen, waren fantastisch en konden niet anders dan voorspellen dat dit een fantastisch gerecht zou zijn!

Weetje: niet alleen de stoofpot van aardewerk noem je een tajine, maar ook het gerecht dat je ermee maakt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *