Recept Picanha

on

Een recept voor picanha mag natuurlijk niet ontbreken op een site over de beste bbq-recepten. Dat begrijp jij, dat begrijp ik. Picanha is een mooi stuk rundvlees, dat ook wel het staartstuk wordt genoemd. De plek van de picanha kan je dus best wel raden! Doordat deze spier niet veel gebruikt wordt, is het vlees ontzettend mals. Tel daarbij op dat het niet super duur is en verder niet veel poespas nodig heeft en je hebt jouw perfecte go-to bbq vlees. Zorg ervoor dat je altijd een stuk picanha in je vriezer hebt liggen en je hebt altijd een perfecte basis voor een bbq-avond in huis.

Recept Picanha van de bbq

Ingrediënten Picanha
Een heel stuk picanha (1300 – 1500 gram)
Peper
Grof zeezout

Bereiding Picanha op de bbq

  1. Zorg ervoor dat het vlees helemaal ontdooit is en een goede temperatuur heeft. Haal het stuk vlees 3 kwartier voordat je begint uit de koelkast en je zit wel safe.
  2. Bereid de barbecue voor om indirect te grillen op een temperatuur van 125 graden. Snijd de vetlaag van de picanha kruislings in (ruitpatroon). Zorg er hierbij voor dat je het vlees zelf niet raakt. Je snijdt hem kruislings in om ervoor te zorgen dat het vlees niet krom trekt en zodat het vet beter smelt en zich beter over het vlees verdeelt.
  3. Bestrooi het vlees en de vetlaag met zout en de vleeskant alleen met peper. Omdat de picanha op een lage temperatuur wordt bereid, zal de peper niet verbranden.
  4. Leg de picanha met de vetkant naar boven op de bbq en sluit de deksel. Zodra de kerntemperatuur is opgelopen tot 48 graden haal je hem van de bbq af.
  5. Indien je een keramische bbq gebruikt, bouw je de bbq nu om, om direct te grillen. Als je een andere bbq gebruikt, hoef je dit niet te doen omdat je standaard een directe en indirecte kant hebt.
  6. Nu ga je de picanha afgrillen aan beide zijden, zo’n 2 minuten per kant. Zorg ervoor dat je het vlees regelmatig verplaatst zodat hij niet verbrandt. Ook moet je er opletten dat het vet zal smelten en in de kolen terecht komt als je de vetkant naar beneden hebt. Dit zorgt voor flinke vlammen.
  7. Haal de picanha van de bbq en pak hem in aluminiumfolie in en laat hem zo’n 10-15 minuten nagaren. Dit komt het vlees echt ten goede, dus sla deze stap niet over.
  8. Enjoy!

Op de picanha zit een lekkere, dikke vetlaag. Zorg ervoor dat jouw slager dit er niet afsnijdt, want deze vetlaag houdt het vlees lekker mals en beschermt het tegen de hoge temperatuur van de bbq. Ook is het voor de malsheid van het vlees belangrijk om zout te gebruiken. Doordat het zout in de buitenste laag trekt, houdt deze laag extra vocht vast wat resulteert in een mals stukje vlees.

Tip: Een picanha heeft niet veel nodig, maar maak er eens chimichurrie bij. Geeft net een beetje extra dimensie aan het vlees.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *