Recept: Barbecuesaus

Een goed recept voor barbecuesaus bevat zowel zoete als zure ingrediënten die perfect zijn uit gebalanceerd. Heb je je altijd al af gevraagd waar barbecuesaus zijn donkerrode kleur aan dankt? Dat komt vooral door de zoete smaakmakers als stroop en bruine basterdsuiker.  Ook hierover zeg ik; maak een lekkere voorraad en bewaar het in een goeie weckpot in de koelkast.

Ingrediënten barbecuesaus:

500 ml tomatenketchup
1 teentje knoflook (fijn gesneden)
Cayennepeper (naar smaak)
1/2 theelepel Worcestersaus
2 eetlepels appelstroop
1 eetlepel honing mosterd
2 eetlepels bruine basterdsuiker
1 eetlepels appelazijn
Sap van een halve citroen
Optioneel: tijm

Bereiding barbecuesaus

  1. Bak de knoflook kort aan in een steelpannetje met een beetje olie. Voeg vervolgens de cayennepeper toe, doe dit naar smaak. Houd je van een beetje pittig dan voeg je wat meer toe. Laat de cayennepeper alleen nooit helemaal achterwegen, want dan wordt het een wel heel saai recept. Houd je juist van héél erg pittig? Dan kan je altijd nog een beetje sambal toevoegen.
  2. Nu voegen we de tomatenketchup toe, gevolgd door de overige ingrediënten. Doe niet alles in één keer erbij, maar begin bijvoorbeeld met 1 eetlepel appelstroop. Je kan er altijd nog meer bij doen.
  3. Blijf goed roeren en proeven totdat je de perfecte smaak hebt. Houd er wel rekening mee dat je barbecuesaus nu puur proeft, hij mag dus iets sterker van smaak zijn. Normaal gesproken haalt de rest van het gerecht de smaak weer iets naar beneden.

Het mooie van barbecuesaus is dat je het recept zo kan aanpassen dat het perfect aansluit op jouw gerecht, de basis blijft vrijwel hetzelfde. Veel recepten voor barbecuesaus bevatten ook een uitje; door hem te karameliseren in een beetje boter wordt hij lekker zoet van smaak. Ik laat het uitje vaak achterwegen omdat het recept zo nóg makkelijker wordt. Heb je er nog eentje liggen en tijd zat? Voeg hem dan gerust toe aan dit recept en bak hem mee met de knoflook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *